Menu
Všechny články

Je pitný režim opravdu tak důležitý?

  • Patrik Fuska
  • 02/2021
  • 2 minuty čtení
Je pitný režim opravdu tak důležitý?

Pijete vody přes den málo nebo naopak příliš? A kolik je vlastně dost? Celý život slýcháme, jak je pitný režim důležitý – pojďme se tedy podívat, na fakta a mýty.

Upozornění na začátek: ANO, PITNÝ REŽIM JE DŮLEŽITÝ. Kolem jeho správného množství se však točí spousta neúplných nebo zavádějících informací, které bychom vám dnes rádi vyjasnili. Jak je to tedy vlastně s vodou? Kdy nám pomáhá v hubnutí a kdy už nám je její množství na škodu? To vše v dnešním článku.

Kolik je dost?

Tady je nejlepší řídit se vlastním pocitem a nečekat na žízeň. Jestli ale svoje tělo nemáte tak nastudované, pomůže vám jednoduchý vzorec – vaše tělesná hmotnost v kg x 0,035 = denní potřeba tekutin v litrech. Nakonec odečteme půl litru metabolické vody a vyjde nám naše denní potřeba. Také musíte brát v potaz vaši fyzickou aktivitu, věk a pohlaví, teplotu prostředí a v neposlední řadě zdravotní stav. No a pokud si pořád nejste jistí, jestli pijete správně, nejlepším ukazatelem je barva vaší moči. Jestli je světle žlutá a navštěvujete toaletu cca 5–7x denně, jste naprosto v pořádku.

Co je to aquaholismus?

Jak už název napovídá, aquaholismus je závislost na pití vody. Lidé zasaženi tímto psychickým problémem mají nutkání se minimálně každých 15 minut alespoň trošku napít. “Vždyť je voda zdravá,” mohli byste namítat. Voda ano, aquaholismus ne! Pokud jsou ledviny přetíženy příliš velkým množstvím vody, nemohou tekutinu dostatečně rychle zpracovat. To vede k určitým nerovnováhám v našem těle. Vypít více než 4 litry denně už může být i nebezpečné. Když máte ledviny v pořádku a zdravé, zřejmě nadbytek vody zvládnou zpracovat bez větších problémů. Dlouhodobě to však může vést až k jejich selhání.

Pro vaše ledviny je nejhorší nárazové pití. Jestli jste zapomněli celý den pitný režim dodržovat, rozhodně do sebe v podvečer nenalejte 2 litry vody najednou.

Kdy bychom měli určitě pít

Jak už jsme naznačili na začátku článku, nespoléhejte pouze na žízeň. U některých lidí může tento pocit úplně chybět. Napít byste se měli hned ráno, protože po dlouhé noci je třeba doplnit tekutiny. Káva naopak deficit vody ještě prohloubí, takže jí určitě nezačínejte.

V každém případě je dobré si pamatovat následující přímou úměrnost – čím víc se potíme, tím víc vody bychom měli přijímat. Občas myslete i na minerály a doplňujte je správně zvolenou minerální vodou.

Počítají se do pitného režimu mléčné nápoje?

Ano, do pitného režimu můžete klidně započítat i mléko. To totiž obsahuje kolem 90 % vody. Kromě mléka ale přispívají k celkovému příjmu tekutin i jiné mléčné výrobky. Jestli vám však jogurt zažene žízeň, to už je otázka spíš na vás. :-)