Menu
O státních svátcích 1.5. a 8.5. rozvážíme jako ve všední dny, prodejny budou otevřeny 10-18h.
Všechny články

Pravá exotika aneb maracuja pod lupou

  • Patrik Fuska
  • 02/2021
  • 2 minuty čtení
Pravá exotika aneb maracuja pod lupou

Maracuja je u čím dál tím více oblíbené exotické ovoce, které v našich krajích známe většinou pod názvem „mučenka” a v anglicky mluvících zemích ho nazývají „passion fruit”. V tomto plodu velikosti mandarinky se nachází velké množství chutné, aromatické šťávy a křupavých semínek. Běžně se maracuja pěstuje především v zemích s tropickým podnebím, ale díky výdobytkům moderní doby není potíž tuto šťavnatou sladkou bombu sehnat na českých trzích, regálech supermarketů nebo samozřejmě, jako přísadu v lahodných jogurtech. Proč byste ji tedy měli určitě vyzkoušet?

Ideální dochucovadlo nebo čerstvá svačinka

Čerstvé plody maracuji mají modrou až fialovou barvu a vyznačují se velmi silnou slupkou. Po rozkrojení lze semínka ponořená ve sladké šťávě pojídat jen tak lžičkou. Chuť maracuji je velmi příjemná a kombinuje v sobě nejen sladkost, ale také nakyslé tóny, trochu jako černý rybíz nebo meruňka. V mnoha zemích, zejména například v Austrálii či Brazílii, nechybí maracuja jako běžná součást sladkých i slaných receptů. Setkáte se s ní v dortech (představte si želatinový dort pokrytý nahoře semínky), koktejlech či třeba v salátech, kde funguje jako protiváha zeleninových chutí. Jedná se tedy o velmi různorodě použitelnou přísadu, která dodá každému jídlu nádech exotičnosti.

Blahodárné účinky na zdraví

Maracuja je velmi bohatým zdrojem důležitých vitamínů a minerálů. Určitě by si ji oblíbil Pepek Námořník, protože obsahuje velké množství železa. Slušné zastoupení má také hořčík, fosfor vápník či vitamíny A, B, C a E. Pravidelné pojídání maracuji vám proto pomůže udržet vaši imunitu ve velmi dobré kondici.

Toto ovoce se v tradiční medicíně používá pro své uklidňující účinky. Sedativní efekt maracuji dokáže zklidnit úzkostlivé stavy. Koncentrace uklidňujících látek je sice největší v okvětních lístcích, i pouhá konzumace dužiny však dokáže napravit pocuchané nervy. Maracuja je také doporučována jako ochrana před chudokrevností (anémií).

Při konzumaci si dejte pozor na čerstvou, nijak nezpracovanou slupku. Obsahuje totiž malé množství jedovatého kyanidu. Snězení jedné slupky by vás rozhodně nepřipravilo o život, ale mohlo by vám způsobit nepříjemné trávící potíže.

Pár zajímavostí o maracuji

  • Divokou maracuju najdeme v jižní Americe. Skvěle se jí daří především v Kolumbii, Brazílii, Paraguayi a severní Argentině.
  • Anglický název passion fruit není překládán jako „ovoce vášně” jak by se mohlo na první pohled zdát, ale jako „pašijové ovoce”. Španělští misionáři, kteří se s marcujou setkali jako první Evropané, ji pojmenovali „Flor de las cinco lagas” (Ovoce pěti ran) a u nás občas narazíte na název „Kristovo ovoce”. Tedy žádná vášeň, ale utrpení křesťanského mesiáše. Koneckonců, i název „mučenka” odkazuje na fyzické týrání.
  • Ve 100 gramech maracuji se nachází 97 kalorií.
  • Jeden plod maracuji většinou obsahuje 250 zrníček o velikosti 2,4 mm.

 

Tak co - kteří z vás, kdo ještě neochutnali, dají maracuji šanci?