Všechny články

Protein: Proč ho používáme a proč se ho nemusíte bát?

  • Patrik Fuska
  • 08/2024
  • 2 minuty čtení
Protein: Proč ho používáme a proč se ho nemusíte bát?

Protein už je dnes nedílnou součástí našich jogurtů. Nabízí se otázka... Proč vlastně? Protein dávat do jogurtu? A co to vůbec ten protein je? Pojďme se na to společně podívat.

Co je to protein a jak se vyrábí?

Nejdříve je třeba říci, že proteinů je více druhů, ale my si přiblížíme ten nejrozšířenější, který používáme i my - a to je protein syrovátkový. Ten je, jednoduše řečeno, druhotný produkt mlékárenského průmyslu. Vyrábí se totiž z kravského mléka. Výroba a celý proces není úplně jednoduchý, tak si ho popíšeme trochu zjednodušeně.

Nejdříve se mléko přidáním syřidla oddělí na kasein a syrovátku. Kasein se používá dále typicky na výrobu sýrů atp., máme zde už ale základ pro budoucí protein - syrovátku. Tu ale ještě čeká další zpracování, tzv. "koncentrace". Na trhu existuje několik metod: ultrafiltrace, mikrofiltrace, mikrofiltrace zkříženým tokem (CFM), hydrolýza a mnoho dalších. Výsledkem těchto technologických postupů je tekutý roztok koncentrovaných bílkovin, který je následně potřeba zbavit vody. K tomu se používá nejčastěji metoda tzv. sprejového sušení.

A syrovátkový protein je na světe. Výsledkem je "prášek" podobný mouce. Obsah bílkovin je v tuto chvíli v závislosti na použité metodě 80-90%. Nyní už zbývá jen dotvořit výsledný produkt, a to typicky ochucením, doslazením a případně dobarvením prášku. 

My používáme proteiny převážně od českých značek slazené přírodními sladidly a když obarvené, tak přírodními barvivy. Zkrátka s co nejméně aditivy. 

Proč protein vlastně používáme?

Důvod je jednoduchý. Chutná to s jogurtem skvěle a je to zdravé! 

Jednoduše proteinový prášek pečlivě smícháme s jogurtem. Tím docílíme tří věcí:
1) Jogurt dostane výbornou a jemnou chuť (podle dané příchutě - pistácie, čokoláda atp.)
2) Jogurt obohatíme o cca 12g bílkovin 
3) Jogurt lehce obarvíme a docílíme pěkného vizuálu

Ano, mohli bychom jogurty sladit levnějšími ochucujícími přípravky či samotným cukrem. Ale to není něco, pod co bychom se chtěli podepsat. Pokud tu existuje chutná a zdravá cesta, jdeme do ní!

A můžu ho? Nenarostou mi po něm svaly?

Určitě můžete a ... svaly samy nerostou :-) Protein je zkrátka prakticky mléčný výrobek jako každý jiný a není se čeho bát. Můžete ho Vy, Vaše dítě i Vaše maminka.

A výsledek...

Protein obsahuje přibližně polovina našich Hotových Jogurtů. Tyto druhy se mohou pyšnit obsahem bílkovin cca 25g na celý jogurt. A to je pořádná porce! 

 

 

Dostali jste chuť? Mrkněte na naši aktuální nabídku kliknutím na jogurty níže: