Menu
Všechny články

Smetanový vs Řecký jogurt. Po jakém sáhnout?

  • Patrik Fuska
  • 02/2023
  • 2 minuty čtení
Smetanový vs Řecký jogurt. Po jakém sáhnout?

Často se setkáváme s tím, že se nás ptáte, jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy jogurtů. Rádi vám poradíme, ale přišlo nám, že by nebylo na škodu vám tu souhrnně sepsat nějaké základní info o každém druhu, abyste pak věděli, po kterém základu sáhnout.

Smetanový Jogurt

Pro svou oblíbenost námi častěji připravovaná varianta s obsahem tuku 10% - a jak už název napovídá, jde o jogurt společně s přidanou smetanou a dohromady tvoří lahodnou chuť a krémovou konzistenci. Pokud hledáte tu nejchutnější variantu bez ohledu na nutriční hodnoty, trefili jste! 

Řecký jogurt

Oblíbený především pro svůj nulový obsah tuku. Hustá konzistence a vysoký obsah bílkovin (10%) z něj tvoří jednoznačně více "fit" variantu.

Nenechte se zmást názvem "řecký" - s Řeckem to nemá nic moc společného. Toto označení je zakořeněno v české legislativě a označuje druh výroby, kdy při výrobě řeckého jogurtu dochází k separaci syrovátky, kterou se koncetruje bílkovinná složka - proto vysoký obsah (10%) proteinů. Na výrobu 1 kila řeckého jogurtu se spotřebuje až 3 litry mléka. Nákladnější výroba se tak promítne i do jeho ceny.

A co jogurt "řeckého typu"?

Ten nepoužíváme! Takový jogurt je často zaměňován s "pravým" řeckým jogurtem. Rozdíl je ve výrobě - při výrobě jogurtu řeckého typu se do jogurtu přidává mléčná bílkovina, čímž jogurt obvykle získá pověstnou hustotu. Řecký jogurt jako takový, na druhou stranu, může být vyroben pouze z mléka samotného bez jakéhokoliv ředění mléčnou bílkovinou.

Jak najdu, který jogurt je z jakého jogurtového základu?

Pokud si vybíráte z našich Hotových jogurtů, jeho základ najdete vždy v detailu produktu - stačí si konkrétní druh, který Vás zajímá, rozkliknout a mrknout na spodní část stránky "Ingredience".

Závěr

Pokud Vám jde o maximální požitek a nejlepší chuť, sáhněte po smetanovém základu. Pokud šetříte kalorie nebo preferujete hustý jogurt s vysokým obsahem bílkovin, zkuste základ řecký!